Vijf opvallende titels op Spiel 2018

Geplaatst door

Nog maar een paar dagen te gaan en dan opent Spiel 2018, de grootste spellenbeurs ter wereld, weer haar deuren. Binnen liggen meer dan duizend titels klaar om gekocht, maar vooral ook gespeeld te worden. Om in deze jungle van nieuwe bord- en kaartspellen een beetje je weg te kunnen vinden, heb ik vijf titels geselecteerd die wellicht de moeite waard zijn om eens te bekijken.

Planet (Blue Orange)

Planet (Blue Orange)

In Planet heb je letterlijk de wereld in je hand. Hoewel, die wereld is nog lang niet af. Je begint met een planeetkern en gaandeweg het spel bouw je als het ware jouw eigen planeet, zodat er elke ronde stukjes berg, ijs, water, woestijn of bos aan vast worden geplakt. Dit ‘plakken’ is vernuftig gedaan met magneetjes, waardoor het allemaal goed vast blijft zitten. Ondertussen verschijnen er tijdens het spel diersoorten die een plekje zoeken om te wonen. Degene die op dat moment het beste habitat voor het betreffende dier aanbiedt, scoort dat dier. Zo wordt een pinguïn gescoord door de speler die het grootste aaneengesloten ijsgebied heeft dat grenst aan water. Elk dier heeft verschillende behoeften en dus is het als speler belangrijk om een plan te maken welke dieren je graag zou willen scoren. Aan het einde wint uiteraard degene met de meeste punten. Het spel ziet er erg verzorgd uit en trekt visueel al van een afstand de aandacht, terwijl het ook nog eens makkelijk wegspeelt. Uitproberen dus!

Spy Club (Renegade Game Studios)

Spy Club (Renegade Games)

Als jonge detectives ga je in dit spel mysterieuze zaken in jouw buurt onderzoeken en oplossen. Door aanwijzingen te vinden, los je met je speurneus onderdelen van het mysterie op. Iemand heeft bijvoorbeeld ingebroken bij de bakker, maar waarom? Op het raadsel op te lossen moet je als groep achter de oplossing van alle vijf de delen van het mysterie weten te komen, voordat de dader ontsnapt of je vastloopt. Het leuke van Spy Club is dat je niet alleen op zichzelf staande mysteries kan oplossen, maar je ze ook kan spelen in een groter verhaal. In dat geval speel je vijf verhalen die met een rode draad verbonden zijn. Er zijn genoeg kaarten en nieuwe regels om deze verhaalserie elke keer anders te laten zijn. Zoals je misschien hebt gemerkt is dit een spel waarbij je als spelers goed met elkaar moet samenwerken. Zeker gezien het thema is Spy Club uitermate goed geschikt om als gezin te spelen, waarbij zowel de kinderen als de volwassenen op een boeiende wijze worden uitgedaagd.

Glory: A Game of Knights (Strategos Games)

Glory A Game of Knights

Van een hele andere orde is het spel Glory: A Game of Knights. Hoewel dit spel op Spiel 2018 nog niet te koop is, kan je (als je een plekje kan bemachtigen) wel aanschuiven om dit spel alvast eens te proberen. Je gaat dan alle jonge ridder het avontuur tegemoet met als enige doel beroemd te worden. Door te trainen, bondgenoten te zoeken en voor jouw geliefde queestes uit te voeren hoop je de beroemdste nobele te worden. Het spel biedt een scala aan mogelijkheden, waaronder wel of niet knokken tussen de verschillende spelers, het houden van toernooien om faam te winnen en belangrijke titels te bemachtigen. Leuk weetje is dat het spel bedacht en gemaakt is door een duo dat nauw betrokken is bij het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, waarbij ze in dit spel de focus leggen op het leven van een ridder in de vijftiende eeuw. Dikke kans dat deze heren ook fraai verkleed hun spel zullen uitleggen!

Lift Off (Hans im Glück)

Lift Off)

Hans Im Gluck is een Duitse uitgever die waarschijnlijk het bekendst is van spellen als Carcassonne en Dominion. Dit neemt niet weg dat ze elk jaar met enkele nieuwe titels op de markt komen en hun grote release voor Spiel 2018 is dit keer het spel Lift Off geworden. We bevinden ons als speler in de vijftiger/zestiger jaren. Niet alleen de tijd van de Koude Oorlog, maar ook tijd van de ruimtewedloop tussen Amerika en Rusland. In Lift Off hebben we als speler ieder ons eigen ruimtebedrijf en willen we door slim te spelen onze mensen en grondstoffen zo efficiënt mogelijk inzetten om zo de ruimterace te winnen. De illustraties doen recht aan de stijl zoals deze in de vijftiger en zestiger jaren was en trekken je helemaal mee in het thema. Gezien het feit dat de auteur van Lift Off daadwerkelijk bij ESA werkzaam is, doet mij hopen dat thema en spelmechanieken in dit spel goed gecombineerd worden.

Piepmatz (Lookout Games)

Piepmatz (Lookout Games)

Als laatste wil ik afsluiten met klein kaartspel. Laat je echter niet misleiden door het formaat, want in dit spel zal je je hersencellen flink aan het werk moeten laten zetten. Door zaden en vogelpaartjes te verzamelen kan je in dit spel punten verzamelen. Andere vogels zijn ook punten waard, maar alleen als je de meeste vogels van die betreffende soort bezit. Doordat door de keuzes die je als speler hebt je voortdurend interactief met de andere spelers bezig bent, kan het regelmatig voor komen dat je lastige keuzes moet maken: Houd je een kaart nog even vast of speel je deze met het risico dat een medespeler die kaart opeist? Een spelletje dat je gemakkelijk meeneemt en je in ongeveer 30 minuten gespeeld hebt.

Dit waren vijf titels die wellicht de moeite waard zijn eens van dichtbij te gaan bekijken. Hopelijk heb ik je hiermee kunnen inspireren. Heb ik titels gemist? Laat het me weten!

Rinke Burger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *