Kaartspellen

Geplaatst door

Deze keer wil ik een aantal kaartspellen de revue laten passeren die onlangs zijn uitgebracht

5211 (Azul editie)

5211 Azul edition

Asmodee heeft dit lichte kaartspel 5211 in een nieuw jasje gegoten. De stapel kaarten bevat kaarten in 5 kleuren die overeenkomen met de in Azul gebruikte patronen. Deze zijn in de reeks van 1 to 6, waarbij de lagere meer voorkomen dan de 6. Iedereen vult steeds zijn hand aan tot 5 kaarten en speelt er vervolgens 2, 1 en 1. Nadat er kaarten op tafel liggen kijken we of de 1 een aantal keren voorkomt. Als dit zo is scoort iedereen deze kaart. Anders gaan we kijken welke kleur het meeste is gespeeld. Als dit de enige kleur is, scoort iedere speler de kaarten van deze kleur. Bij meerderheid van meerdere kleuren gaan we naar een ander kleur kijken. We spelen net zo vaak totdat de stapel op is.

Bugz

Bugz

De Gamebrewer brengt zijn familie spellen uit onder Amuza Games. In Bugz ontwikkelt door Ronald Brouwer, willen we zoveel mogelijk bugz punten bemachtigen. Iedereen krijgt aan het begin van het spel de beschikking over dezelfde lokkaarten en actiekaarten. Iedere ronde komt een insecten kaart op tafel met, waarbij per insect aangegeven wordt hoeveel bugspunten verdeeld kunnen worden. De spelers gaan gelijke tijd een lokkaart kiezen, dat 1 of twee kakkelakken, wormpjes of vlootje bevat, De kakkerlak houdt van een lekker warm broodje, de worm van een stukje oud vlees en de vlo wil graag op een kat springen. Vervolgens speelt iedere speler nog een actie kaart, waardoor de situatie kan wijzigen. De bugspunten kunnen omgedraaid worden, de bugspunten kunnen in mindering brengen of de lokkaart gaat over naar de volgende rond. Hierna worden de bugspunten verdeeld over de spelers

Dierencircus

Dierencircus

In Dierencircus van Jumping Turtle Games heeft iedereen een dezelfde 22 kaarten van 1 tot 22, waarbij iedere kaart een circusdier met een speciale vaardigheid heeft. De bedoeling is dat uit je 3 handkaarten een kaart speelt die hoger is dan de nummer van de hoogste van de gespeelde kaarten. Mocht niemand meer kunnen dan wint de speler de stapel kaarten die de laatste kaart heeft gespeeld. Nu denk je wellicht dat de olifant met nummer 22 wint, maar als een andere speler de muis met 1 in de hand heeft dan duurt de ronde nog verder. Elke kaart heeft een andere vaardigheid dat kaarten uit iemands hand of score stapel kan stelen.

Similo

Similo

Similo (999 Games) is een coöperatief deductie spel, dat in de sprookjes en historie variant is uitgekomen. Uit 12 kaarten moet de groep de kaart proberen te vinden die de aangever van te voren als doelwit heeft bepaald. Elke ronde zal de aangever een kaart uit de stapel kiezen die een kenmerkend voor het doel wit is of helemaal niet van toepassing is op het doelwit.

De eerste ronde moet 1 personage weggelegd worden, vervolgens 2, 3, 4 en de laatste ronde de laatste.

De Crew (op weg naar de 9e planeet)

De Crew

De Crew van 999 Games is een innovatief coöperatief slagenspel, waarin we aan een speciale missie moet worden voldoen. Deze missie bestaat in de meeste gevallen dat specifieke kaarten in een van te voren bepaalde volgorde door een specifieke persoon moet worden genomen door. Communicatie is hierin de beperkt. Naarmate het spel vordert worden te missies uitdagender.

Inmiddels is dit spel voor de Nederlandse Spellenprijs categorie Familie genomineerd

Duck

Duck

In Duck wil je zo snel mogelijk van je kaarten af, of je gaat de gok aan dat je de minste punten in je hand heb (de Duck Actie) Iedereen ronde speel je om een reddingsboei overwinningspunten kaart en begint je met 7 kaarten en gaat zijn kaarten uitspelen, Dat kan 1 of meerdere kaarten met hetzelfde getal, of een straatje van minimaal 3 opeenvolgende van de zelfde kleur. Daarna mag je een kaart van de trekstapel, of een kaart van de aflegstapel van een ander pakken. Je kunt ook de ‘Duck’ actie. Wie aan het eind van 5 ronden de meeste overwinningspunten heeft wint.

Point Salad

Point Salad

Point Salad (White Goblin Games) is een lekker vlot kaartspel met de nodige diepgang. Elke kaart heeft een groente zijde, waarop een van de 6 groente is afgebeeld of een score zijde waarop aangegeven staat hoe je deze kaart scoort, dat kan bv zijn per combinatie van tomaat, ui en sla krijgt je 8 punten, maar kan ook zijn als je de meeste wortelen verzameld krijg je 10 punten. In je beurt zijn 6 groente kaarten beschikbaar en 3 score open en mag je of een score kaart nemen of twee groente kaarten.

Inmiddels is dit spel voor de Nederlandse Spellenprijs categorie Familie genomineerd

Animix

Animix

Animix (Blue Orange Games) is een lekker kort spelletjes met enig diepgang. Hierin bouw je een raster van verschillende dieren en wil je zoveel mogelijk punten te scoren door de meerderheid in verschillende dieren te verkrijgen Deze dieren wil je natuurlijk zoveel mogelijk punten laten scoren. Afhankelijk van het aantal spelers worden de kaarten van een aantal dieren in het spel genomen. Na schudden krijgt iedereen er 6 en afhankelijk van het aantal worden de andere in een raster opengelegd. Bij 4 spelers is dit bijvoorbeeld een 5×5. Raster. Elk dier heeft zo zijn eigen punten telling Alle aapjes in de kolom met de meeste aapjes krijgt 2 punten De wolfjes moeten zich aan de buitenkant van het raster bevinden De leeuwen moeten zich helemaal niet in het raster bevinden. In jouw beurt heb je de keuze om 1 handkaart om te ruilen met een kaart uit het raster. Deze kaart doet voor jouw mee in het behalen van de meerderheid. Je kunt ook meteen de kaart uit je hand hiervoor afleggen. Degene met de meerderheid mag de punten van de dieren in het raster scoren.

Bandida

Bandida

De kaartspelletjes van Helvetiq vallen op door hun typisch smalle doosje waarin ze zich bevinden. Bandida is een opvolger van Bandido met iets meer keuzes. Samen wil je er voor behoeden dat Bandida kan ontsnappen. De tunnels die gebouwd worden wil je samen dood laten lopen of terug laten komen of aansluiten op bestaande tunnels. In tegenstelling van Bandido kan een tunnelkaart nu ook een object bevatten die het voor wat uitdagender maakt. Bij een dynamiet moet je meteen nog een keer spelen, Alarm kaarten moet je iedereen kaarten afleggen. Je kunt het spel in 3 variaties spelen en het is ook mogelijk om het samen met Bandido te spelen.

Deze spellen werden eerder besproken in aflevering 95 van Het Ludieke Gezelschap. Vragen of opmerkingen? Laat gerust een bericht achter!

Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *